موزه کاخ گلستان
موزه کاخ گلستان
موزه کاخ گلستان آدرس میدان امام خمینی مجموعه کاخ گلستان، یادگاری به جای مانده از ارگ تاریخی تهران محل اقامت شاهان سلسله قاجار و از زیباترین و کهنترین بناهای پایتخت دویست ساله ایران میباشد این بنا روزگاری همانند نگینی در میان این ارگ میدرخشید سابقه تاریخی ارگ سلطنتی که محدوده مکانی تاریخی آن را در شمال خیابان و میدان امام خمینی (سپه) در سمت غر |
![]() |
دسته بندی | علوم انسانی |
فرمت فایل | doc |
حجم فایل | 14 کیلو بایت |
تعداد صفحات فایل | 6 |
به فرمان او در تابستان همان سال حصار ارگ مجددا احیاء شد و یک دست حرمخانه و خلوتخانه و عمارت دارالحکومه در داخل آن بنا گردید و در تابستان سال بعد (1173) که اردوی خود را به چمن سلطانیه (زنجان) منتقل نمود، دستور داد یک دست عمارت خاصه و دوانخانه بزرگ به سبک ساسانی و باغی در جنب آن بنا نمایند.
پس از مرگ کریمخان زند در 1193 آغا محمدخان قاجار در 1200 تهران را به پایتختی برگزید، ولی به دلیل لشکرکشیهای دائمی کمتر در مقر حکومت خود به سر میبرد، و برای عمارت و آبادانی چندان فرصت نداشت. تا آنکه فتحعلی شاه در سال 1211 بر تخت سلطنت ایران جلوس کرد، از آن زمان به بعد با گسترش دستگاه اداری و تشریفات سلطنتی بناهای متعددی در داخل ارگ تهران عمدتاً در زمان فتحعلی شاه و ناصرالدین شاه قاجار احداث شد.
در دوران رضا شاه پهلوی، بخشهای بزرگی از ارگ تهران، از جمله حصار دور آن ، سردر باب عالی، نارنجستان، باغ گلشن و ساختمانهای اندرونی تخریب شد. محل سکونت شاه به سعدآباد و سپس در دوران رضا شاه پهلوی به نیاوران منتقل و مجموعه گلستان به محل پذیرایی از میهمانان خارجی تبدیل گردید. پس از انقلاب مجموعه گلستان همچون اغلب عمارات سلطنتی دیگر بصورت موزه درآمد تا همگان بتوانند از آن دیدن کرده و از تماشای زیباییهای حاصل فکر و دست هنرمندان و صنعتگران ایرانی بهره برند.
بخشهای مختلف این مجموعه در حال حاضر عبارت است از :
انیوان تحت مرمر، خلوت کریمخانی، اتاق موزه (تالار سلام) و حوضخانه آن، تالار آینه، تالار عاج یا سفرهخانه، تالاربرلیان یا تشریفات، ساختمان کتابخانه، عمارت شمسالعماره، عمارت بادگیر و حوضخانه وسیع آن، تالار الماس، کاخ ابیض، چادرخانه.
اشخاصی و گروههای مشمول بازدید رایگان
- گروه های سنی کمتر از 7 سال و بیشتر از 70 سال با ارائه کارت معتبر.
- بازنشستگان بار ارائه یا حکم بازنشستگی.
- پژوهشگران و محققان با ارائه تاییدیه از مراکز تخقیقاتی و
- مدعوین و میهمانان رسمی دولت بار ارائه دعوت نامه بربوطه
- اشخاصی که به منظور انجام فرایض و آیین های دینی مساجد و اماکن متبرکه می شوند.
- عموم مردم در 28 اردیبهشت (روز جهانی موزه)
- کودکان و نوجوانان و والدین همراه ایشان در روز 16 مهر (
- گروه های دانشآموزان و دانشجویی به همراه سرپرستان آنان با ارائه معرفینامه هماهنگی قبلی
- دانشآموزان و دانشجویان در ایام دهه فجر با ارائه کارت
- اعضای ایکوم (سازمان جهانی موزهها) با ارائه کارت شناسائی
در گوشه شمال غربی محوطه گلستان ، دیوار به دیوار تالار سلام، بنایی سرپوشیده و ستوندار بصورت ایوان سه دهنه ای وجود دارد که در مرکز آن حوض جوشی ساخته شده و پیشتر از این آب قنات شاه از میانه حوض می جوشیده است. این قسمت از کاخ گلستان که جلو خان یا خلوت کریمخانی نامیده می شود. چنانچه از نامش پیداست ، از بناهای دوره کریمخان زند است و قسمتی از خلوت خانه وی به شمار می آمده است.
این بنا ظاهراً در سال 1172 هـ.ق احداث گردیده و در زمان ناصرالدین شاه، که بنای جدید تالار سلام ساخته می شده است، قسمت اعظم آن تخریب گردیده و امروزه تنها بخشی از آن باقی مانده است.
- 16/05/26